Revalidatie, sport en beweging
Een revalidatietraject, beweging en sporten helpen bij je herstel.
Na een aortadissectie type A wordt er vanuit het ziekenhuis een hartrevalidatietraject aangeboden. Bij zo’n traject tref je zelden een lotgenoot aan. Over het algemeen is het traject afgestemd op hartpatiënten maar het geeft ook na een Aortadissectie steun. Het is je plotseling overkomen en je bent het vertrouwen in je lijf volkomen kwijt. Wat mag wel en wat niet, wordt de dissectie niet groter bij inspanning etc. Het is dan prettig dat je vragen kan stellen en begeleiding krijgt vanuit het ziekenhuis. Onder het tabje ‘Nieuws’ vind je een aantal ervaringsverhalen van lotgenoten m.b.t. hun revalidatietraject.
Na een aortadissectie type B wordt er geen revalidatietraject aangeboden. Sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut is een optie, al blijken de meeste fysiotherapeuten ook geen ervaring te hebben met patiënten die een aortadissectie hebben gehad, zodat je met je vragen en onzekerheden daar niet terecht kunt. De reden dat bij een type B geen revalidatie wordt aangeboden, blijkt louter een verzekeringskwestie te zijn. Ondanks dat het slechts om een zeer klein aantal patiënten gaat, zijn de verzekeringsmaatschappijen niet bereid deze kosten te vergoeden. Deze kwestie is aangekaart bij de Patientenfederatie Nederland.
De adviezen die patiënten meekrijgen van de specialisten zijn verschillend. In het algemeen kan wel gesteld worden dat piekbelasting en situaties die bloeddruk heel snel doen stijgen, moeten worden vermeden. Lopen, fietsen en zwemmen zijn goede activiteiten. Moe worden kan geen kwaad maar put jezelf niet uit. Over het sporten met gewichten en zwaar tillen in het algemeen zijn de adviezen verschillend. De één mag maximaal 5 kilo tillen terwijl de ander daar niets over hoort. Contactsporten, duiken en parachute springen worden afgeraden. Hierbij komt er plotseling druk op de aorta te staan. Het is verstandig om je arts te raadplegen wat voor jou het beste is.