“Hartrevalidatie, dat is de plek om weer op kracht te komen.” Tenminste, zo vertel ik het meestal aan patiënten die herstellen na een thoracale aortadissectie (type A of type B). Toch is er veel onduidelijkheid over het belang van hartrevalidatie na een aortadissectie. Is dit wel veilig en is het wel geschikt voor patiënten met een aortadissectie? In dit artikel lees je hoe we proberen de hartrevalidatie op maat aan te passen.
Adviezen hartrevalidatie na aortadissectie
Hartrevalidatie is een programma van 6-12 weken (Alles over hartrevalidatie | Hartstichting). Het vindt plaats in het ziekenhuis, in een revalidatiecentrum of op een gespecialiseerde revalidatie locatie. De hartrevalidatie bestaat uit verschillende onderdelen zoals een kennismakingsgesprek, informatie over het hart en begeleiding bij bewegen, ontspannen, psychisch herstel en het sociale leven oppakken. Twijfel je of je mag deelnemen aan de hartrevalidatie? Dan kun je de volgende vraag beantwoorden: “Ben je bij de cardioloog of huisarts onder behandeling voor hartproblemen?” Zo ja, dan kun je meedoen aan hartrevalidatie. Dit geldt dus ook voor mensen met een type A of type B aortadissectie!
Toch is het ietsje ingewikkelder dan dit. De medische behandeling van een aortadissectie heeft als doel de bloeddruk veilig te houden. Aan de ene kant kan sporten en bewegen de bloeddruk (ernstig) verhogen, waardoor de aorta (verder) kan scheuren. Aan de andere kant kan sporten en bewegen bijdragen aan een betere bloeddruk in rust, minder medicijngebruik en hogere kwaliteit van leven. Het is daarom belangrijk om op de juiste manier te sporten en bewegen na een aortadissectie.
Hartrevalidatie helpt hierbij. Onder begeleiding van gespecialiseerde fysiotherapeuten en onder controle van de cardioloog is het mogelijk een goede balans te vinden tussen veilig en gezond beewegen. Het hartrevalidatie programma moet hiervoor wel enigszins op maat aangepast worden.
- We adviseren de bloeddruk nog vaker en nauwkeuriger te meten dan gebruikelijk.
- We adviseren een bovengrens van bloeddruk te hanteren, in verband met de veiligheid.
- We adviseren een bovengrens van ervaren inspanning te hanteren, in verband met de veiligheid.
- Vermijd persen, sporten in competitie verband, zwaar tillen en zware krachttraining
- Gebruik bij oefeningen lage gewichten en een hoog aantal herhalingen
- Stop oefeningen bij pijnklachten, verzuring of spiervermoeidheid
De uitgebreide hartrevalidatie adviezen na een aortadissectie zijn te vinden in de bijlage. Misschien helpen deze adviezen jou om het gesprek aan te gaan met je fysiotherapeut, huisarts of behandelend arts. Samen kun je beslissen wat een goede manier van sporten en bewegen is voor jou.
Adviezen hartrevalidatie na een aortadissectie
Deze tekst is geschreven door Niek Koenders, fysiotherapeut in het Radboudumc. Voor vragen of opmerkingen kun je contact opnemen met de Stichting Aortadissectie Nederland. Zij kunnen je fysiotherapeut, huisarts of behandelend arts in contact brengen met één van de onderzoekers. We vragen je graag om niet zelf contact op te nemen met één van de onderzoekers.