Wetenschappelijk artikel over fysiek actief zijn met een type B aortadissectie

Wil jij weten hoe het is om te bewegen terwijl je leeft met een scheur in je aorta? Of wil je mensen met een scheur in de aorta helpen met bewegen, bijvoorbeeld als therapeut, verpleegkundige of arts?

Joren Burger, Philip van der Wees en Niek Koenders hebben onderzoek gedaan naar de vraag “Hoe is het voor jou om te bewegen sinds de scheur in je aorta?”

❗️In het kort… Mensen verliezen eerst hun zelfvertrouwen. In het begin is het eng om te bewegen en hebben mensen geen vertrouwen meer in hun lichaam. Daarna is 1 à 2 jaar nodig om het vertrouwen weer terug te winnen en op te bouwen.

Bij elke pijnklacht voelt het alsof het helemaal fout kan gaan.

Door steeds meer te bewegen en grenzen te verkennen lukt het vaak om het vertrouwen in het lichaam op te bouwen – soms met behulp van familie en zorgverleners. Hierbij geven mensen aan graag te horen wat wel mag (adviezen), in plaats van wat niet mag (restricties).

Dit onderzoek heeft geleid tot een wetenschappelijke artikel en is via de button hieronder terug te lezen.

Artikel Type B

Dit onderzoek is uitgevoerd onder aanvoering van Joren Burger, Philip van der Wees en Niek Koenders van het Radboudumc, in samenwerking met Stichting Aortadissectie Nederland.

5 juli 2024

Update

Het onderzoek naar bewegen met een type B dissectie wordt goed gelezen door zorgprofessionals. Dr. Niek Koenders zal het onderzoek in mei 2025 presenteren op het Wereldcongres Fysiotherapie in Tokyo, Japan.