Dr. Nimrat Grewal ontvangt Dekker Senior Clinical Scientist Grant voor project GEN-TAAD

Wij zijn zeer verheugd om aan te kondigen dat Dr. Nimrat Grewal, cardiothoracaal chirurg gespecialiseerd in aortachirurgie bij het Amsterdam UMC, locatie AMC, de prestigieuze Dekker Senior Clinical Scientist Grant van de Nederlandse Hartstichting heeft ontvangen. Deze eer maakt Nimrat de eerste cardiothoracaal chirurg die deze erkenning heeft mogen ontvangen.

De Dekker Senior Clinical Scientist Grant wordt toegekend aan vooraanstaande onderzoekers die baanbrekend werk verrichten op het gebied van cardiovasculair onderzoek. Het project van Nimrat, getiteld “Genetics of Thoracic Aortic Aneurysms: Polygenic Analyses to Predict Dissection of Thoracic Aortic Aneurysms and Identification of New Therapeutic Targets” (GEN-TAAD), richt zich op het verbeteren van de risicostratificatie en behandeling van thoracale aorta aneurysma’s en dissecties.

In het kader van dit project zal Nimrat samen met haar onderzoeksteam genetische factoren onderzoeken die bijdragen aan het risico op aorta pathologieën. Het doel is om nieuwe genetische markers en therapeutische doelen te identificeren, waardoor de vroegtijdige opsporing en niet-chirurgische behandelingen van deze aandoeningen verbeterd kunnen worden.

Nimrat benadrukt het belang van translationeel onderzoek: “Dit project stelt ons in staat om de kloof tussen fundamenteel onderzoek en klinische toepassing te overbruggen, wat uiteindelijk zal leiden tot betere zorg voor patiënten met aorta-aandoeningen.”

Wij feliciteren Nimrat en haar team met deze indrukwekkende prestatie en wensen hen veel succes bij het voortzetten van hun belangrijke werk.

Korte samenvatting van de essentie van de gehonoreerde aanvraag:

De aorta is de grootste slagader in het lichaam en kan onder pathologische omstandigheden verwijden. Dit wordt een aneurysma genoemd. Een aneurysma kan leiden tot levensbedreigende complicaties zoals een scheur (dissectie). Dit onderzoek richt zich op het beter begrijpen van de genetische factoren die bijdragen aan het risico op een dissectie, zodat patiënten met een verhoogd risico eerder opgespoord en behandeld kunnen worden. Het uiteindelijke doel is om niet-chirurgische behandelingen te ontwikkelen die de progressie van aneurysma’s kunnen stoppen of vertragen.

Artikel Hartstichting over toekenning Dekkerbeurs.

Stichting Aortadissectie Nederland
Deborah Keukens en Connie van Bemmel