Korte impressie lotgenotendag 2024

In hoeverre kan je nog sporten na een aortadissectie? Veel lotgenoten worstelen met deze vraag en met de tegenstrijdige antwoorden. Daarover wilden we tijdens de Lotgenotendag 2024 een duidelijker beeld scheppen.

Op 14 september vond onze jaarlijkse Lotgenotendag Aortadissectie 2024 plaats in het AmsterdamUMC, in samenwerking met Train, Health Awareness Programma van dr. Nimrat Grewal, met als thema: Bewegen na een aortadissectie.

Inspirerende experts, waaronder dr. Nimrat Grewal en sportcardioloog Germaine Verwoert deelden hun inzichten over veilig sporten na de operatie. Het belangrijkste inzicht: sporten is goed, zolang je de intensiteit maar niet te hoog op laat lopen, niet met gewichten aan de slag gaat en zeker niet aan wedstrijden meedoet. 

Daarnaast is sporten én wat je na de operatie nog kan doen persoonlijk. De een was voor de operatie enorm sportief en kan daardoor ook na de operatie meer aan. De ander kan het beste rustige oefeningen doen. Het is belangrijk om je daarin te laten adviseren door iemand die er verstand van heeft, zoals een sportcardioloog als Germaine Verwoert en/of een fysiotherapeut als Niek Koenders.

De dag bood niet alleen waardevolle presentaties, maar ook ruimte voor de aanwezigen voor persoonlijke gesprekken en vragen aan een panel van specialisten, waarbij zij uitgebreid en eerlijk antwoord kregen op hun vragen. 

Het was een dag vol informatie, steun en nieuwe contacten, afgesloten met een gezellige borrel. Een geslaagde lotgenotendag!